Konkursi pėr te Akademia e rendit, ja shembujt qė duhet tė dini



Laureta Rryēi
Katėr ditė para konkursit pėr nė Shkollėn e Policisė, bėhen publike shembuj me pyetje-pėrgjigje qė mendohet se do tė ketė testi. Burime pranė Drejtorisė sė Pėrgjithshme tė Policisė shpjegojnė se pas vendimit pėr t’iu dhėnė edhe njė herė mundėsinė kandidatėve ėshtė pėrcaktuar dhe data e provimit. Sipas njoftimit tė Drejtorisė sė Pėrgjithshme tė Policisė sė Shtetit, ritestimi me shkrim do tė bėhet mė 8 gusht nė orėn 07:00, nė ambientet e Pallatit tė Kongreseve. Gazeta “Albania” publikon nė numrin e sotėm pyetjet dhe pėrgjigjet qė mendohet se janė tė pėrafėrta me testin qė do tė plotėsojnė kandidatėt me tetė gusht.
Testi
Kandidatėt duhet tė paraqiten atje rreth orės 07:00 tė datės 8 gusht dhe duhet tė kenė me vete fletėn e pranimit nė testin me shkrim, dokument i cili u ėshtė dhėnė nė momentin e regjistrimit nga zyrat e personelit tė Drejtorive tė Policisė nė Qarqe. Po ashtu kandidatėt duhet tė paraqiten nė Drejtoritė e Policisė nė Qarqe, ku kanė bėrė regjistrimin pėr tė marrė Kodin e Aplikimit, i cili do tė pėrdoret si numėr identifikimi gjatė konkursit. Listat me kodin e aplikimit do tė afishohen pranė tė gjitha drejtorive tė policisė. Testi do tė jetė i ndėrtuar kryesisht nė formėn e pyetjeve me pėrgjigje alternative. Korrigjimi i testit do tė realizohet me skaner, duke mundėsuar pėrcaktimin e kandidatėve fitues brenda ditės nė prezencė tė kandidatėve. Kandidatėt e interesuar listėn e plotė tė konkurrentėve mund ta gjejnė dhe nė faqen e internetit tė Ministrisė sė Brendshme. Nė kėtė listė do tė gjendet dhe Kodi i Aplikimit, i cili do t’i bėhet i ditur ēdo aplikanti.
Procedurat
Aplikantėt e pėrzgjedhur pėr tė vazhduar procesin e pranimit i nėnshtrohen procedurės sė testimit me shkrim, testit tė aftėsive fizike, intervistės me gojė, kontrollit mjekėsor, marrjes sė shenjave tė gishtave, kontrollit psikologjik, verifikimit tė tė dhėnave tė tij. Ēdo pėrbėrės i serisė sė Testit tė Pėrgatitjes Fizike (STPF) mat njė aspekt tė ndryshėm tė pėrgatitjes fizike, qė pėrcakton aftėsinė e policit pėr tė kryer detyra thelbėsore nė punėn e vet. Pėr tė kaluar STPF-nė, pjesėmarrėsi duhet tė arrijė tė paktėn 10 pikė nė ēdonjėrin prej testeve tė STPF-sė. Nėse rezultatet janė nėn nivelin e kėrkuar prej 10 pikėsh pėr ēdo test, atėherė ato janė nėn standardet e kėrkuara dhe pėr pasojė pjesėmarrėsi ngel nė STPF. Maksimumi i mundshėm pėr ēdo test ėshtė 20 pikė me njė total tė mundshėm prej 100 pikėsh nė tė gjithė STPF-nė. Elementėt e Testit fizik janė kėrcim vertikal, ushtrime pėr barkun njė minutė, maksimumi i mundshėm pompash, vrap 300 metra dhe ecje/kros 2. 4 km. Janė gjashtė vlerėsime pėr testin fizik, shkėlqyeshėm, shumė mirė, mirė, mesatare, minimale dhe dobėt. Pas kėsaj kandidati do t’i nėnshtrohet intervistės me gojė ku testohen aftėsitė e tij pėr tė komunikuar qartė, shprehur ide dhe koncepte, si dhe pėr tė analizuar dhe marrė vendime. Mė pas kandidati i nėnshtrohet kontrollit mjekėsor, marrjes sė shenjave tė gishtave, kontrolli psikologjik dhe verifikimi i aplikantit. Pėr personat qė testohen pėrcaktohen edhe kriteret kur ata nuk mund tė skualifikohen. Nė fakt nėse kandidati nuk kalon testin me shkrim, fizik; kontrollin shėndetėsor dhe psikologjik, ka qenė i dėnuar mė parė pėr kryerjen e njė vepre penale, ka pranuar se ka kryer mė parė vepėr penale, ka deklaruar tė dhėna tė rreme apo ka paraqitur dokumente tė falsifikuara qė kanė pėr qėllim tė rrisin mundėsitė pėr punėsim tė aplikantit dhe tė tjera ai nuk kualifikohet.


SHEMBUJ PYETJESH
1. Pėr dy vjet, im atė do tė jetė saktėsisht tre herė mė i madh nė moshė sesa jam unė tani.
Im atė ėshtė 37 vjeē. Sa vjeē jam unė?
a. 12
b. 13
c. 14
d. 15
2. Nėna e dėrgoi Lenin nė dyqan pėr tė marrė 9 kuti konservash me bizele. Leni mund tė
mbante vetėm dy kuti nė njė rrugė. Sa herė iu desh tė shkonte nė dyqan pėr t’i marrė tė
gjitha?
a. 3
b. 4.5
c. 5
d. 5.5
3. Punonjėsi i policisė doli nga shtėpia nė 07:15 pėr t’u ndodhur nė zyrėn e tij nė
Komisariatin e Policisė nė orėn 08:00. Ai mbėrriti nė zyrė nė orėn 07:52. Sa minuta iu
deshėn atij pėr tė mbėrritur nė zyrė?
a. 35 minuta
b. 37 minuta
c. 45 minuta
d. 47 minuta
4. Znj.Hysi mbėshtolli tabelėn e saj me letėr me ngjyrė. Tabela ishte 74 cm e gjerė dhe
44 cm e gjatė. Sa cm letėr me ngjyrė iu nevojit asaj pėr tė mbėshtjellė tabelėn?
a. 236 cm²
b. 592 cm²
c. 3146 cm²
d. 3256 cm²
5. Z. Lesi po mblidhte tė dhėna qė tė ndihmonte familjen e tij pėr tė hartuar buxhetin. Ai
kishte shėnuar shpenzimet e tyre pėr ushqim pėr 4 javė rresht. Ata kishin shpenzuar 9.735
Lekė, 8.807 Lekė, 9.198 Lekė dhe 9.620 Lekė. Cila ėshtė mesatarja e shpenzimit tė tyre
pėr ushqim pėr 4 javė?
e. 9.003 lekė
f. 9.271 lekė
c. 9.340 lekė
d. 9.406 lekė
6. Xheni bleu njė biēikletė qė shitej pėr ¼ e ēmimit tė zakonshėm. Cila shifėr dhjetore i
korrespondon thyesės sė mėsipėrme?
a. 0.14
b. 0.25
c. 0.40
d. 0.75
7. Rrethi i treguar kalon nė pikat me koordinata (1, 4), (3, 2), (1, 0) dhe (-1, 2). Qendra e
rrethit ndodhet nė pikėn me koordinata:
a. (1, -2)
b. (1, 2)
c. (2, -1)
d. (2, 1)
8. Njė pyetėsor i plotėsuar nga 100 njerėz tregon vendet qė ata do tė donin tė vizitonin mė
shumė nga 7 mundėsitė e ofruara. Sa njerėz kanė zgjedhur Australinė, Francėn dhe
Hauain si vendin qė ata do tė donin tė vizitonin mė shumė?
a. 62
b. 44
c. 42
d. 38
Zgjedhjet e tė anketuarve
0
10
20
30
Afrikė
Alaskė
Argjentinė
Australi
Kanada
Francė
Haėai
Vendet
Numri i
njerėzve
9. Zgjidhni kolonėn me pėrgjigjet sakta: (a) (b) (c) (d)
286 + 399 = _____ 675 685 685 675
998 – 107 = _____ 891 891 891 891
123 x 9 = _____ 1107 1107 1107 1117
1216/76 = _____ 16 16 66 66
10. Zgjidhni kolonėn me pėrgjigjet sakta: (a) (b) (c) (d)
1001 + 712 = _____ 1723 1713 1723 1733
775 – 289 = _____ 486 486 486 486
27 x 15 = _____ 405 405 405 405
425/25 = _____ 27 17 17 27
11. Pėrgjigjuni pyetjes sė mėposhtme vetėm mbi bazėn e informacionit vijues:
“Si pasojė e intervistave tė shumta me paditės dhe dėshmitarė tė krimeve tė
dhunshme, punonjėsi i policisė Balliu ka vėnė re njė rritje tė dukshme tė numrit tė
pėrdhunimeve nė zonėn e tij tė patrullimit nė tre muajt e fundit. Ai ka vėnė re se
pėrdhunimet ndodhin zakonisht ditėn e hėnė dhe tė mėrkurė dhe pjesa mė e madhe
e tyre ndodh nga ora 08:00 deri nė 11:00.”
Punonjėsi Balliu ėshtė informuar nga eprori i tij se do tė caktohet pėr tė patrulluar ēdo
javė nė mėnyrė qė tė pėrqendrohet nė uljen e numrit tė pėrdhunimeve. Cili do tė ishte
orari mė i pėrshtatshėm qė punonjėsi i policisė Balliu tė patrullonte?
a. Tė martėn deri tė shtunėn, 20:00 deri nė 04:00.
b. Tė hėnėn deri tė premten, 7:30 deri nė 15:30.
c. Tė mėrkurėn deri tė dielėn, nga mesdita deri nė 20:00.
d. Tė hėnėn deri tė premten, 15:00 deri nė 23:00.
Pėrgjigjuni pyetjes 12 vetėm mbi bazėn e informacionit tė mėposhtėm:
Kur njė punonjės policie ndesh njė fėmijė qė ka humbur, ai duhet tė kryejė veprimet e
mėposhtme nė rendin e dhėnė:
1. Tė njoftojė punonjėsin e sallės operative.
2. Tė pyesė personat aty afėr se ku ėshtė gjetur fėmija dhe se ēfarė tjetėr mund tė dinė
ata pėr tė.
3. Ta ēojė fėmijėn nė Komisariat nėse nuk gjendet njė i afėrm i tij.
4. Tė pėrgatisė njė raport.
12. Punonjėsi i policisė Gjergji dhe kolegu i tij Sinjari janė duke patrulluar njė zonė tė
banuar kur vėnė re njė fėmijė qė sillet vėrdallė i vetėm nėpėr rrugė. Kur punonjėsit e
policisė i afrohen fėmijės, ajo fillon tė qajė dhe thotė se ka humbur. Punonjėsit e policisė
njoftojnė sallėn operative. Hapi tjetėr qė ata duhet tė ndėrmarrin ėshtė:
a. Ta marrin fėmijėn me vete tek Komisariati dhe t’i shpjegojnė situatėn
punonjėsit tė sallės operative atje.
b. Tė mbledhin informacion dhe tė hartojnė raportin pėrkatės.
c. Tė sjellin tė afėrmin tek zyrat e Komisariatit kur ta gjejnė.
d. Tė pyesin personat nė zonėn ku u gjend fėmija.
13. Nė mėnyrė qė tė parandalohet shitja e drogės nga makinat, rregulli ėshtė qė
punonjėsit e policisė tė vėzhgojnė makinat e parkuara pranė vendit tė tyre pėr tė parė nėse
kanė arsye pėr tė dyshuar qė veprimet e personave brenda nė makinė janė tė dyshimta.
Cilėn prej situatave tė mėposhtme duhet ta konsideronte mė tė dyshimtė njė punonjės
policie?
a. Dy tė rritur nė njė makinė tė parkuar pranė oborrit tė njė shkolle gjatė orės
sė pushimit, tė cilėve u afrohen ēdo ditė fėmijė tė ndryshėm.
b. Njė furgon qė sjell njė femėr pėrpara shkollės dhe qė largohet me
shpejtėsi.
c. Njė shofer taksie qė parkon nė tė njėjtin vend pėr 30 minuta ndėrkohė qė
lexon gazetėn.
d. Tre adoleshentė qė ulen mbi njė makinė tė parkuar pranė njė parku
ndėrkohė qė dėgjojnė muzikė.
Pėrdorni hartėn dhe busullėn e mėposhtme pėr t’iu pėrgjigjur kėtyre pyetjeve:
14. Cili shtet ndodhet nė Lindje tė Shqipėrisė?
a. Bosnja
b. Mali i Zi
c. Maqedonia
d. Adriatiku
15. Nėse dua tė udhėtoj pėr nė Malin e Zi nga Tirana, nė cilin drejtim do tė shkoja?
a. Jug (South)
b. Lindje (East)
c. Veri (North)
d. Jug-Juglindje (South-SouthEast)
16. Nė cilin drejtim tė qytetit tė Lushnjės gjendet qyteti i Korēės?
a. Jugperėndim (SĖ)
b. Lindje-Juglindje (ESE)
c. Juglindje (SE)
d. Lindje-Verilindje (ENE)
17. Motoēikleta e Policisė pėrshkoi 180 km pėr 5 orė, cila ishte shpejtėsia mesatare?
a. 18 km
b. 30 km
c. 36 km
d. 38 km
18. Drejtoria e Qarkut ka njė buxhet prej 6.000 Lekė pėr pajisje zyre. Njė faturė prej
2.000 Lekė pėr blerjen e disa pajisjeve tė zyrės ėshtė paguar. Ēfarė pėrqindje e buxhetit
ka mbetur afėrsisht?
a. 20%
b. 33%
c. 47%
d. 67%
19. Koha e reagimit pėr 5 telefonata pėr ndihmė qė mori njė punonjės policie ishin 38
minuta, 2 minuta, 32 minuta, 8 minuta dhe 25 minuta. Cila ishte koha mesatare e
reagimit?
a. 2 minuta
b. 21 minuta
c. 38 minuta
d. 105 minuta
20. 4a + b = 13
2b + a = 12
b-a =
a. 1
b. 3
c. 4
d. 7
PĖRGJIGJET E SAKTA JANĖ:
1. b
2. c
3. b
4. d
5. c
6. b
7. b
8. a
9. b
10. b
11. b
12. d
13. a
14. c
15. c
16. b
17. c
18. d
19. b
20. b



5 Gusht 2008

 

Publikoje në:

Disktutime, lajme dhe informacione nga jeta e perditshme

Informacione mbi artikullin

Albania

Publikuar nga: Albania

Tė tjera lajme interesante

Regjistrim

Ju mund tė regjistroheni pėr RSS ose pėr tė marrė e-mail me lajmet mė tė fundit.

Regjistrohuni per RSS feed


Ky opsion do tė rivendose dhe njėherė rregullat a paracaktuara tė shfaqjes sė lajmeve nė faqe.

Ri-vendos