Matura, pėrgjigjet e sakta pėr 9 lėndėt me zgjedhje

Pėrfundon sfida e Maturės Shtetėrore. Plot 32.000 maturantė janė tashmė gati pėr tė konkurruar nė universitete. 

Zirina Llambro

Dje nė tė gjithė vendin ata dhanė provimet me zgjedhje definitive pėr t'u pranuar nė shkollat e larta. Fill pas pėrfundimit tė provimit Ministria e Arsimit shpalli edhe çelėsin e pėrgjigjeve pėr secilėn nga 9  lėndėt me zgjedhje. Gazeta publikon tė plotė pyetjet e testeve dhe pėrgjigjet e sakta. Testet e plotėsuara janė nisur nė drejtim tė shkollės "Sabaudin Gabrani" nė Tiranė, nga ku do tė shpėrndahen pėr t'u korrigjuar nė 4 qendra nė Tiranė, Elbasan, Shkodėr dhe Fier. Afro 300 korrigjues tė testeve do tė fillojnė nga puna ditėn e diel, 13 korrik nė kėto 4 qendra. Notat do tė shpallen nė fund tė muajit. Pėr tė sqaruar si do veprohet nė muajt gusht-shtator, pėr regjistrimin nė fakultet tė kandidatėve fitues nė arsimin e lartė, secilit maturant tė paraqitur nė provim i ėshtė dhėnė njė fletėpalosje me udhėzime praktike. "Provimet me zgjedhje, janė prova e fundit e Maturės Shtetėrore dhe bashkė me dy provimet e detyrueshme dhe mesataren e shkollės sė mesme, pėrbėjnė pesė komponentėt e rezultatit pėr pranimin nė institucionet publike tė Arsimit tė Lartė. Testet e provimeve me zgjedhje pėrmbanin pėr secilėn lėndė 20 pyetje, 10 pyetje me pėrgjigje alternative (10 pikė) dhe 10 pyetje me pėrgjigje me zhvillim (30 pikė). Nė total, njė maturant duhet tė marrė minimumi 80 pikė nė dy provimet me zgjedhje. Nxėnėsi, i cili ėshtė mbetės qoftė edhe nė njė nga provimet e detyruara tė Maturės, e ka humbur tė drejtėn tė futet nė provimet me zgjedhje. Ky nxėnės ėshtė i detyruar tė japė provimin nė lėndėt e detyruara nė vjeshtė dhe, nė qoftė se i merr ato, ka tė drejtė tė futet nė provimet me zgjedhje vitin e ardhshėm.


Pyetjet pėr lėndėn e anglishtes

LËNDA: GJUHË ANGLEZE
VARIANTI A
Udhėzime pėr nxėnėsin
Testi nė total ka 20 pyetje.
Nė test ka kėrkesa me zgjedhje dhe me zhvillim.
Nė kėrkesat me zgjedhje rretho vetėm shkronjėn pėrbri pėrgjigjes sė saktė, ndėrsa pėr
kėrkesat me zhvillim ėshtė dhėnė hapėsira e nevojshme pėr tė shkruar pėrgjigjen.
Koha pėr zhvillimin e kėrkesave tė testit ėshtė 2 orė.
Pikėt pėr secilėn kėrkesė janė dhėnė pėrbri saj.
Section 1
Reading Comprehension
Instructions:
You are going to read a magazine article about a book. For Questions 1-9, answer the
questions about the text or choose the correct answer A, B, C or D.
Natural CLASSIC
Each month we ask one of our experts to tell us what wildlife book - novel, guide or textbook has most influenced him or her. Here, Martha Holmes, marine biologist, TV presenter and film producer, reveals all.
I'm a very keen reader, but selecting the book with a natural-history theme which has ifluenced me most was some challenge, until I thought back to my childhood. Then it was easy.
Where the book came from is a mystery, and I have never met anyone who has heard of it. It is Rita Richie's The Golden Hawks of Genghis Khan. I read it when I was about 10 years old and I remember to this day the effect it had on me.
Set in 1218, it is a story of a rich boy whose parents are dead. He is growing up in the splendid city of Samarkand and has a fascination for hawks, those magnificent hunting birds.
There is a great deal of mystery surrounding his past, but he is led to believe that a band of
Mongols killed his father to steal a rare type of bird - the golden hawk. Determined to get
these birds back, he runs away from Samarkand and joins a group of people travelling to the country centered on the city of Karakorum, where the great Mongol chief Genghis Khan was then based.
The book combines adventure, mystery, honour, friendship, danger, suffering - all seen
through the eyes of the young hero, Jalair. I still find this fantasy a thrilling read. Jalair's great love for the birds was enviable and inspiring. But most of all it was the sense of place that stayed with me.
The book gives the reader an idea of the vast open spaces of central Asia and its huge skies,
without the use of the long descriptive passages that would bore a child. There are no
boundaries. The emptiness of the Gobi Desert, the Tian Shan Mountains and the excitement
of riding through forests and over rolling hills fascinated me. The book gave me more than
hawks, horses and a desire for wild places. It also gave me a set of values. The Mongols in
The Golden Hawks were totally uninterested in possessions, a characteristic that is absolutely essential for people who spent their lives traveling from place to place. They were never mean. Generosity, goodwill and optimism were highly valued, hard work was enjoyed and the rest was pure fun. They simply loved life.
Two years ago, I fulfilled a life-long ambition and went riding in Mongolia's mountains. I was not disappointed..
1. Was it easy to Marta Holmes, when first asked to choose a book? 2 points
2. What does 'it' in 'Then it was easy' refer to? 2 points
3. What does Martha say about the book The Golden Hawks of Genghis Khan? 2 points
4. What was the hero of the book mainly interested in? 2 points
5. Where does most of the story take place? 2 points
6. What did Martha enjoy about the book? 1 point
A) the range of characters
B) the geographical setting
C) the descriptive writing
D) the changes of atmosphere
7. What values did Martha learn from the book? 1 point
A) the importance of a sense of humor
B) how to be a successful traveler
C) the need to protect your goods
D) how to get the most out of life
8. What ambition did the writer lately fulfill? 1 point
A) She finally found the hawk she was looking for.
B) She wrote a book of adventures.
C) She had a wonderful trip in Mongolia.
D) She went riding in Samarkand areas.
9. What title would you give to the article, if you were the writer? Why?
Section 2
Use of English (Grammar and Vocabulary)
Part 1 (Multiple choice cloze)
Instructions:For the questions 10-16 choose the best alternative that best completes the
meaning of the sentence.
10. He was so interested in his book that he didn't ………..her enter the room.
1 point
A) remark
B) notice
C) recognize
D) realise
11. Before the invention of refrigeration, the ....................... of fish and meat must
have been a problem.
1 point
A) maintenance
B) addition
C) presentation
D) preservation
12. I had to brake suddenly when the other driver didn't signal to show 1 point
his ................ to turn left.
A) plan
B) intention
C) idea
D) promise
13. Do you realize that it takes years to ................. as a teacher. 1 point
A) practise
B) complete
C) accept
D) qualify
14. .................... the waiter was at fault, he didn't apologise. 1 point
A) although
B) however
C) even
D) despite
15. Would you mind ........................ me your book? 1 point
A) lend
B) to lend
C) lending
D) to have lent.
16. Your parents ........................ much happier if you phoned them everyday. 1 point
A) could be
B) are
C) were
D) would be
Part 2 (Sentence Transformation)
For questions 17-19, complete the second sentence so that it has a similar meaning to the
first sentence, using the word given. You must use between two and five words,
including the word given. Do not change the word given.
17.
a) I regret saying that to him. 1 point
wish
I …………………………...……………. that to him.
b) Unless you start studying now, it is possible that you will fail the exam. 1 point
could
You ………………………. you start studying now.
c) I tried as hard as I could, but I still didn't pass. 1 point
best
I …………………………, but I still didn't pass.
d) I lived in London as a child, but I don't anymore. 1 point
used
I ……………………… in London as a child..
18.
a) My friends left before I arrived at the meeting point. 1 point
when
My friends ………………… at the meeting point.
b) Why are you interested in taking up a new hobby? 1 point want
Why ........................................ up a new hobby?
c) "Have you seen my gloves anywhere, Eric?" asked Mrs. Noble. 1 point
seen
Mrs. Noble asked Eric ............ her gloves anywhere.
d) The thief ran past you, so I'm sure you saw his face. 1 point
must
The thief ran right past you, so ................... his face.
19.
a) To teach in high school today is so hard. 1 point teaching ........................................ is so hard.
b) You can't blame me for your stupid mistakes. 1 point
fault
It isn't ........................ your stupid mistakes.
c) People think that she is bringing her children up very carefully. 1 point
supposed
She is .......................................... very carefully..

Section 3
English Writing
Instructions: In this section, the student will be evaluated for the content (if the central idea
is supported with concrete detail); for the organization of the whole theme (theme planned
logically, giving the necessary stages with originality; sentence structure; sentences well constructed, unified and effective paragraphs); vocabulary (fresh, precise and idiomatic); grammar, punctuation, spelling. (6 points/one for each aspect)
20. Choose one of these three topics given below, and then write about it in no more than 120-180 words. 6 points
A. Education is still very important.
B. If life is to proceed smoothly and some people are to remain on good terms with one another, we have to learn to accept defeat sometimes, to acknowledge we are wrong, and to apologize. Suppose, you have badly treated one of your best friends and now you have to write an apology letter to him or her.
C. Do you believe that violence in our television programs leads to violence in our society? Explain.

Pėrgjigjet e sakta pėr lėndėn e anglishtes
PROVIMI ME ZGJEDHJE
Lėnda: Gjuhė Angleze Varianti A
Lėnda: Gjuhė Angleze
Varianti A
10 korrik 2008
Pyetjet me alternativa/ Pėrgjigja e saktė
6B  7D   8C 10C 11D 12B 13D 14A 15C 16dD
Pyetjet me kėrkesa me zgjidhje
1. Was it easy to Marta Holmes, when first asked to choose a book? 2 points
- Kur nxėnėsi tė japė njė pėrgjigje tė shkurtėr dhe jo tė plotė, por qė ka diçka tė vėrtetė nė
tė, ai do tė marrė 1 pikė
. No, it wasn't.
. Selecting a book with a natural-history theme was not so easy.
. When she was a child, it was difficult.
- Kur nxėnėsi tė japė pėrgjigje tė saktė, tė plotė tė qartė, me fjali tė ndėrtuar saktė, atėherė
ai do tė marrė pikė tė plota, domethėnė 2 pikė.
. No, it wasn't. She had difficulty in making a decision.
. No, she couldn't make up her mind.
. No, she couldn't decide easily what to choose for reading.
- Kur nxėnėsi tė japė njė pėrgjigje qė s'ka aspak lidhje me kuptimin e pyetjes, atėherė ai do tė marrė 0 pikė
. Yes, it was.
. Yes.
. She was a child who used to read a lot..PROVIMI ME ZGJEDHJE
2. What does 'it' in 'Then it was easy' refer to? 2 points
- Nxėnėsi do tė marrė 1 pikė kur ai tė shprehė pėrgjigjen me shumė fjalė por pa dhėnė thelbin e saj, ose me nje fjalė tė vetme pa ndėrtuar njė fjali tė saktė, tė plotė.
. It refers to finding a natural-history theme book.
. the choice
- Nxėnėsi do tė marrė dy pikė kur ai shprehet saktė dhe pa u zgjatur nė detaje tė
panevojshme.
.It refers to the choice.
. It refers to the decision of the article's writer.
. It refers to making up her mind in choosing books.
- Nxėnėsi do tė marrė 0 pikė kur ai tė japė njė pėrgjigje qė nuk ka lidhje fare me ate qė kėrkohet, ose kur nuk jep pėrgjigje.
. It refers to the book.
. It refers to the writer etj.,
3. What does Martha say about the book The Golden Hawks of Genghis Khan?
2 points
- Nxėnėsi do tė marrė 1 pikė kur ai tė pėrgjigjet me njė fjali ose shprhje qė ka lidhje me pyetjen por qė s'ėshtė thelbsore pėr atė qė ne pyesim.
. Where the book came from is a mystery.
. It is a mystery where the book came from.
- Kur nxėnėsi tė japė pėrgjigje qė mbulon plotėsisht pyetjen ai do tė marrė 2 pikė.
. She says that it is known to very few people.
. Where the book came from was a mystery, and she had never met people who had heard about it.
- Nxėnėsi do tė marrė 0 pikė kur ai tė mos japė pėrgjigje ose tė japė njė pėrgjigje qė nuk ka lidhje me pyetjen e bėrė.
4. What was the hero of the book mainly interested in? 2 points
- Nxėnėsi do tė marrė 1 pikė kur ai tė shprehė pėrgjigjen me shumė fjalė por pa dhėnė thelbin e saj, ose me nje fjalė tė vetme pa ndėrtuar njė fjali tė saktė, tė plotė.
. He was inetersted in adventures, traveling, and birds.
. He liked traveling, seeing the world and everything..PROVIMI ME ZGJEDHJE
- Nxėnėsi do tė marrė 0 pikė kur ai tė mos japė pėrgjigje ose tė japė njė pėrgjigje qė qė nuk ka lidhje me pyetjen e bėrė.
. He was interested in finding out who killed his father.
. He was interested in books.
- Kur nxėnėsi tė japė pėrgjigje qė mbulon plotėsisht pyetjen ai do tė marrė 2 pikė.
. He was interested in birds and particularly in hawks.
. He was interested particularly in birds.
5. Where does most of the story take place? 2 points
- Nxėnėsi do tė marrė 1 pikė kur ai tė shprehė pėrgjigjen me shumė fjalė por pa dhėnė thelbin e saj, ose me nje fjalė tė vetme pa ndėrtuar njė fjali tė saktė, tė plotė.
. Sometimes the story takes place in Samarkand and sometimes in Krakorum.
- Nxėnėsi do tė marrė 0 pikė kur ai tė mos japė pėrgjigje ose tė japė njė pėrgjigje qė qė nuk ka lidhje me pyetjen e bėrė.
. I don't know.
. It takes place mainly in Samarkand.
- Kur nxėnėsi tė japė pėrgjigje qė mbulon plotėsisht pyetjen ai do tė marrė 2 pikė.
. It mostly takes place in Karakorum.
. I think that most of the time it takes place in Karakorum.
9. What title would you give to the article, if you were the writer? Why? 3 points
Vlerėsimi i kėsaj pyetjeje ėshtė i hapur. Mendimi i nxėnėsit do tė respektohet por gjithnjė duke u mbėshtetur nė pėrmbajtjen e tekstit.
- Kur nxėnėsi tė japė vetėm titullin pa dhėnė spjegim pėr zgjedhjen e tij, ai do tė
marrė 1 pikė.
- Kur ai tė japė titullin dhe njė spjegim tė vakėt ose njė argument, ai do tė marrė 2 pikė.
- Nxėnėsi do tė marrė 3 pikė kur ai tė japė njė titull qė pėrshtatet bukur me tekstin dhe jep mė shumė se njė argument pėr tė mbėshtetur zgjedhjen e tij.
17.
a) I wish I hadn't said that to him . 1 point
b) You could fail the exam unless you start studying now. 1 point
c) I did my best, but I still didn't pass. 1 point
d) I used to live in London as a child. 1 point.PROVIMI ME ZGJEDHJE
18.
a) My friends had left when I arrived at the meeting point. 1 point
b) Why do you want to take up a new hobby? 1 point
c) Mrs. Noble asked Eric if he had seen her gloves anywhere 1 point
d) The thief ran right past you so you must have seen his face. 1 point
19.
a) Teaching in high school today is so hard. 1 point
b) It isn't my fault for your stupid mistakes. 1 point
c) She is supposed to bring her children up very carefully. 1 point
20. 6 points
In this section, the student will be evaluated for the content (if the central idea is supported with concrete detail); for the organization of the whole theme (theme planned logically, giving the necessary stages with originality; sentence structure; sentences well constructed, unified and effective paragraphs); vocabulary (fresh, precise and idiomatic); grammar, punctuation, spelling. (6 points/one for each aspect).


Pyetjet pėr lėndėn e biologjisė

LËNDA: BIOLOGJI
VARIANTI A
Udhėzime pėr nxėnėsin
Testi nė total ka 20 pyetje.
Nė test ka kėrkesa me zgjedhje dhe me zhvillim.
Nė kėrkesat me zgjedhje rretho vetėm shkronjėn pėrbri pėrgjigjes sė saktė, ndėrsa pėr kėrkesat me zhvillim ėshtė dhėnė hapėsira e nevojshme pėr tė shkruar pėrgjigjen.
Koha pėr zhvillimin e kėrkesave tė testit ėshtė 2 orė.
Pikėt pėr secilėn kėrkesė janė dhėnė pėrbri saj.
1. Organizmi i njeriut konsiderohet si: 1 pikė
A) grumbull qelizash prokariote.
B) organizim hierarkik.
C) inde qė lidhen midis tyre.
D) qeliza qė kanė njė funksion tė caktuar.
2. Karakteristike pėr algat e errėta (brune) ėshtė qė: 1 pikė
A) janė vetėm forma shumėqelizore.
B) janė vetėm forma njėqelizore.
C) jetojnė vetėm nė ujra tė ėmbla.
D) jetojnė edhe nė koloni.
3. Karakteristike pėr bimėt me farė tė veshur ėshtė: 1 pikė
A) mungesa e frytit.
B) kryerja e pjalmimit me anė tė erės.
C) ndarja nė mono e dikotiledone.
D) pllenimi i njėfishtė.
4. Gjitarėt dallohen nga shpendėt se: 1 pikė
A) kanė gjak tė ngrohtė.
B) pjellin vezė.
C) kanė thonj te gjymtyrėt.
D) shumica e tyre janė viviparė.
5. Gjatė kryqėzimit tė dy kavieve pa bisht lindėn 11 pasardhės pa bisht e 5 me bisht.
Genotipet e prindėrve janė:
1 pikė
A) Dd x DD
B) Dd x Dd
C) DD x DD
D) Dd x dd
6. Njė nga tipet e ndryshimeve strukturore kromozomike ėshtė dhe translokacioni.
Gjatė kėtij ndryshimi ndodh qė:
1 pikė
A) njė pjese e kromozomit kalon nga njė çift nė njė çift tjetėr.
B) njė pjesė e kromozomit kalon nė njė kromozom tjetėr brenda çiftit.
C) nė njė pjesė te kromozomit ndryshon renditja e geneve.
D) njė pjesė e kromozomit pėrfaqėsohet nė dy ose tre kopje.
7. Nė njė popullatė nė ekuilibėr, tipari bardhosh (recesiv) takohet njė nė 40 mijė njerėz.
Frekuenca e individėve homozigotė dominantė ėshtė: 1 pikė
A) 0,099
B) 0,085
C) 0,85
D) 0,99.
8. Humbja e kalciumit nė gjak vjen nga: 1 pikė
A) rritja e kalcitoninės.
B) ulja e kalcitoninės.
C) thithja e kalciumit nė zorrė.
D) thithja e kalciumit nėpėrmjet veshkės.
9. Muri mė i trashė i zemrės ndodhet tek: 1 pikė
A) barkushja e djathtė.
B) barkushja e majtė.
C) nyja atrioventrikulare.
D) aorta abdominale.
10. Lėngu i kapsulės sė Baumanit (ultrafiltrati) nuk pėrmban: 1 pikė
A) lyra.
B) glukozė.
C) kripėra minerale.
D) proteina.
11. Plotėsoni vendet bosh. 3 pikė
a) Mikrogypthat dhe mikrofijėzat janė struktura tė pėrbėra nga substanca me natyrė ________.
b) Mikrogypthat luajnė njė rol tė rėndėsishėm nė lėvizjen e ____________.
c) Tkurja e muskujve varet nga ________________ e mikrofijėzave.
12. Klasifikimi i gjallesave bazohet nė tre kritere. Renditini ato. 3 pikė
13. Rolin kryesor nė procesin e prodhimit tė energjisė (ATP) si nė prani, ashtu edhe nė mungesė tė oksigjenit, e luan molekula e glukozės.
a) Shkruani reaksionet bazė pėr çdo proces. 1 pikė
AVA 4 10 korrik 2008
b) Tregoni dy veçori dalluese pėr secilin proces. 2 pikė
14. Dy nga pėrfaqėsuesit e krimbave tė shtypur janė planaria dhe tenia.
a) Tregoni shkakun e ndryshimit nė ndėrtimin anatomik tė kokės tek planaria dhe tenia. 1 pikė
b) Nė cilėn prej dy specieve aparati tretės ėshtė mė i evoluar? 1 pikė
c) Si quhen organet e riprodhimit tek krimbat e shtypur? 1 pikė
15. Tregoni se nė ç'drejtim kanė ndryshuar gjatė procesit tė evolucionit:
a) Qeliza 1 pikė
b) Simetria e trupit 1 pikė
c) Numri i shtresave embrionale 1 pikė
16. Shtylla e trurit pėrbėhet nga 3 pjesė.
a) Renditini ato. 1 pikė
b) Tregoni funksionet e qendrave tė lokalizuara nė secilėn nga pjesėt e shtyllės sė
trurit.
2 pikė
c) Tregoni funksionin e shtyllės sė trurit si koordinim i funksioneve tė pjesėve pėrbėrėse tė saj.
1 pikė
17. Me burime natyrore kuptojmė tė gjitha prodhimet e nevojshme pėr njė grup gjallesash.
a) Jepni nga njė shembull pėr çdo tip burimi natyror. 1 pikė
b) Pėrmendni tė paktėn dy faktorė (mundėsi) qė ndikojnė nė rritjen e burimeve natyrore. 1 pikė
18. Plotėsoni fjalitė e mėposhtme.
a) Kripėrat minerale tė kockave janė produkt i 1 pikė
b) Elasticiteti i lėvizjeve dhe shpėrndarja e peshės trupore te njeriu
sigurohet nga 1 pikė
c) Rezultat i rrėshqitjes sė fijeve tė holla muskulore mbi ato tė trasha ėshtė 1 pikė
d) Muskuli ėshtė i vetmi organ i specializuar qė
prodhon _________ muskulore. 1 pikė
19. Veprimtaria riprodhuese e femrės ėshtė ciklike. Tregoni:
a) Shkaqet e çarjes sė mureve tė vezoreve. 1 pikė
b) Çfarė ndodh gjatė fazės luteale? 1 pikė
c) Ndikimin e hormoneve hipofizare nė kėtė veprimtari. 1 pikė
20. Kromozomet ndėrtohen nga njė material kompleks, i cili emėrtohet kromatinė.
Ajo pėrbėhet nga ADN, ARN dhe proteina.
a) Jepni dy argumenta mbi domosdoshmėrinė e proteinave nė proçesin e
paketimit tė ADN nė kromozom. 1 pikė
b) Tregoni ndryshimin e gjendjes sė kromatinės gjatė ciklit jetėsor tė qelizės. 1 pikė

Pėrgjigjet e sakta pėr lėndėn e biologjisė
Lėnda: Biologji
Varianti A
10 korrik 2008
• Pyetjet me alternativa /Pėrgjigja e saktė 1B, 2A, 3C, 4D, 5B, 6A, 7D, 8 A,9B, 10 D
• Pyetjet me kėrkesa me zgjidhje
11. Pėrgjigjet janė:
a) proteinike 1 pikė
b) kromozomeve 1 pikė
c) veprimtaria 1 pikė
12. Pėrgjigjet janė:
a) lidhja gjinore 1 pikė
b) paraardhėsit 1 pikė
c) pėrbėrjen kimike tė gjallesave 1 pikė
13.
a) Shkrimi i reaksioneve tė procesit aerob dhe anaerob 1 pikė
b) krahasimi i dy proceseve nga pikpamja energjitike, nga lloji i produkteve qė formohen 1 pikė
c) vendi ku zhvillohet secili proceses dhe numri i fazave qė zhvillohen 1 pikė
Nė rast se nxėnėsi ka dhėnė nga dy veçori pėr secilin proces merr 2 pikė pėr çėshtjen (b). Edhe nė rast se ai i jep mė shumė veçori dalluese tė sakta pėr çdo proces, do tė marrė vetėm 2 pikė, sepse i kėrkohet tė pėrmendė vetėm 2.
14. Pėrgjigjet janė:
a) mėnyra e jetesės: e lirė te planaria, parazitare te tenia 1 pikė
b) te planaria 1 pikė
c) hemarfrodite 1 pikė
15. Pėrgjigjet janė:
a) ėshtė specializuar nga prokariote nė eukariote 1 pikė
b) nga asimetri, nė simetri rezore dhe pastaj nė atė dyanėsore 1 pikė
c) nga dyshtresorė nė trishtresorė 1 pikė.
16.
a) renditja e pjesėve tė shtyllės sė trurit 1 pikė
b) -organet qė kontrollojnė truri i mesėm dhe qendrat e urės sė 1 pikė
shtyllės sė trurit - organet qė kontrollon palca e zgjatur 1 pikė
c) funksioni i shtyllės sė trurit 1 pikė
17.
a) -tė pazėvėndėsueshme: energjia diellore, llojet ekzistuese tė organizmave. 1 pikė
-tė zėvendėsueshme:lėndėt fosile e minerale,bimet, gjallesat, uji i freskėt, ajri, toka etj.
Nė rast se nxėnėsi ka dhėnė nga 1 shembull pėr secilin tip burimi merr 1 pikė.
Edhe nė rast se ai i jep mė shumė shembuj tė saktė, do tė marrė vetėm 1 pikė,
sepse i kėrkohet tė pėrmendė vetėm 1.
b) Shfrytėzimi racional i burimeve natyrore ekzistuese 1 pikė
Mbajtja nėn kontroll e rritjes sė popullsisė (planifikim familjar)
Mbajtja nėn kontroll e shpėrndarjes demografike tė popullsisė
Ruajtja e llojeve ekzistuese dhe sidomos specieve nė zhdukje
Ritja e prodhimit bujqėsor e blektoral (ulja e varfėrisė)
Ruajtja e mjedisive nga ndotjet kimike, bakteriologjike,rrezatimet
Nė rast se nxėnėsi ka dhėnė 2 nga kėta faktorė merr 1 pikė.
Edhe nė rast se ai jep mė shumė faktorė tė saktė, do tė marrė vetėm 1 pikė,
sepse i kėrkohet tė pėrmendė vetėm 2.
18. Pėrgjigjet janė:
a) osteociti 1 pikė
b) forma S e kolonės vertebrale 1 pikė
c) tkurja e muskujve 1 pikė
d) forcė ose energji 1 pikė
19.
a) enzimat, shkarkimi masiv i hormoneve gonadotropik (FSH, LH) 1 pikė
b) Folikula pa ovocitin shndrohet nė trup tė verdhė 1 pikė
c) ndikimin e FSH dhe LH nė tre fazat e veprimtarisė riprodhuese 1 pikė
20.
a) - nė realizimin e mesazhit gjenetik tė ADN 1 pikė
- ndihmojnė nė kompaktėzimin, spiralizimin, shpėshtjelljen e ADN
- pėrjashtojnė mundėsinė e çorganizimit tė zinxhirėve tė ADN
Nė rast se nxėnėsi ka dhėnė 2 nga kėto argumenta merr 1 pikė.
Edhe nė rast se ai jep mė shumė argumenta tė saktė, do tė marrė vetėm 1 pikė,
sepse i kėrkohet tė pėrmendė vetėm 2.
b) - ndryshimet e kromatinės nė interfazė dhe gjatė ndarjes qelizore 1 pikė


Pyetjet pėr lėndėn e ekonomi-filozofisė

LËNDA: EKONOMI - FILOZOFI
VARIANTI A
Udhėzime pėr nxėnėsin
Testi nė total ka 20 pyetje.
Nė test ka kėrkesa me zgjedhje dhe me zhvillim.
Nė kėrkesat me zgjedhje rretho vetėm shkronjėn pėrbri pėrgjigjes sė saktė, ndėrsa pėr kėrkesat me zhvillim ėshtė dhėnė hapėsira e nevojshme pėr tė shkruar pėrgjigjen.
Koha pėr zhvillimin e kėrkesave tė testit ėshtė 2 orė.
Pikėt pėr secilėn kėrkesė janė dhėnė pėrbri saj.
1. Cili ėshtė kuptimi i vėrejtjes sė Spinozės pėr kriterin e qartėsisė te Dekarti kur analizohet teoria e njohjes dhe e vėrteta? 1 pikė
A) Pohon faktin qė ndan tė njejtėn pikėpamje me Dekartin lidhur me pranimin e qartėsisė si kriter i sė vėrtetės.
B) Kritikon Dekartin pse pranon qartėsinė si kriter i sė vėrtetės.
C) Shtron problemin e dallimit tė qartėsisė sė vėrtetė nga qartėsia e gabuar.
D) Pohon faktin qė e vėrteta nuk mund tė zbulohet.
2. Cilit filozof i takon ideja se koha reale ndryshon nga koha e hapėsinuar? 1 pikė
A) Platonit
B) Kantit
C) Bergsonit
D) Hyserlit
3. Pasi u kapėrcye mendimi mbi filozofinė si shkencė e shkencave dhe fuqi e jashtėzakonshme, ideali qendror pėr filozofinė deri nė shekullin e XIX mbeti: 1 pikė
A) pėrputhja e mendimit me veprimin.
B) pėrputhja e mendimit me qenien.
C) pėrputhja e teorisė me praktikėn.
D) mospėrputhja e mendimit me veprimin.
4. Hegeli pranon se: 1 pikė
A) racionaliteti realizohet progresivisht dhe irracionalja ka ekzistencė tė saj.
B) racionaliteti nuk realizohet progresivisht, dhe irracionalja nuk ekziston nė vetvete.
C) racionaliteti nuk realizohet progresivisht, por irracionalja ka ekzistencė nė vetvete.
D) racionaliteti realizohet progresivisht, por irracionalja nuk ekziston nė vetvete.
5. Ekzistenca pėrjetohet dhe nuk provohet. Kjo do tė thotė qė: 1 pikė
A) ekzistenca ėshtė objekt i filozofisė.
B) objekt i filozofisė janė thelbet dhe jo ekzistenca.
C) ekzistenca ėshtė njė koncept me pėrmbajtje tė qartė.
D) ekzistenca ėshtė njė veti qė i pėrket thelbit tė sendit.
6. Njė nga funksionet e sistemit tė çmimeve nė ekonominė e tregut ėshtė: 1 pikė
A) roli pėrndarės.
B) roli i zgjedhjes.
C) caktimi i kufijve tė shpenzimeve.
D) pakėsimi i inflacionit.
7. Nė kushtet kur firma monopol pėrfaqėson njėkohėsisht edhe degėn, lakorja e kėrkesės sė
monopolit do tė paraqitet me pjerrėsi negative dhe do tė pėrputhet me: 1 pikė
A) lakoren e tė ardhurave mesatare.
B) lakoren tė ardhurave marxhinale.
C) lakoren e tė ardhurave tė pėrgjithshme.
D) koston e ndryshueshme mesatare..
8. Taksat e drejtpėrdrejta janė taksat qė vendosen mbi: 1 pikė
A) shpenzimet.
B) tė ardhurat dhe pasurinė.
C) vlerėn e shtuar.
D) koston oportune.
9. Sipas ligjit tė ofertės nėse çmimi i njė malli rritet, atėherė edhe: 1 pikė
A) sasia e ekuilibrit rritet.
B) oferta e mallit ulet.
C) sasia e ofruar e mallit rritet.
D) sasia e ofruar e mallit ulet.
10. Kostoja e pėrgjithshme mesatare ėshtė e barabartė me: 1 pikė
A) raportin e kostos sė pėrgjithshme mesatare me sasinė mesatare tė prodhimit.
B) raportin e kostos sė pėrgjithshme me sasinė e produktit tė prodhuar.
C) raportin e kostos marxhinale tė pėrgjithshme me sasinė mesatare tė prodhimit.
D) raportin e kostos sė ndryshueshme tė pėrgjithshme me koston e pandryshueshme.
11. Nė mendimin filozofik ka dy drejtime qė analizojnė raportin e sė drejtės me shoqėrinė. Ato kritikohen nė formėn e pyetjeve respektive: 3 pikė
-Si do tė bėhet arbitrimi i interesave tė kundėrt?
-Si mund tė kuptohet roli i reformatorėve?
Pėr cilat drejtime bėhet fjalė? Shkruani emrin e njėrit prej autorėve.
12. Nė analizėn e moralit filozofia mund tė dallojė tre nivele tė ndėrgjegjes.
Pėrcaktoni kėto tre nivele. 3 pikė
13. Nė pėrcaktimin e aksionit ka katėr momente kryesore. Listoni tre prej tyre. 3 pikė
14. Tregoni cilat janė tri çėshtjet kryesore tė cilave u pėrpoq t'u jepte pėrgjigje Frojdi
me teorinė e tė pandėrgjegjshmes. 3 pikė
15. Tregoni cilėt janė parimet e lėvizjes pėr Aristotelin. 3 pikė
16. Filozofia nė shekullin e XX u vu nė kėrkim tė rrugėve tė reja. Tregoni rrugėt nė
kėrkim tė tė cilave u vunė: 3 pikė
a) Sartri _______________________
b) Martin Hajdegeri ________________
c) Bergsoni dhe Hyserli _________________
17. Grafiku i mėposhtėm na paraqet dy lakore kėrkese. Jepni tri arsye (faktorė),
qė shkaktojnė zhvendosjen e lakores nga pika a nė pikėn b: 3 pikė
18. Tregoni se cilėt nga produktet e mėposhtme pėrfshihen dhe cilėt nuk pėrfshihen nė llogaritjen e GDP. (Vendosni shenjėn + nė kutinė pėrkatėse) 3 pikė
Produktet Pėrfshihet Nuk pėrfshihet Gruri i pėrdorur si lėndė e parė pėr prodhimin e bukės
Mollėt qė iu shiten konsumatorėve
Njė radio e pėrdorur
19. Tregoni format e organizimit tė njė biznesi sipas kriterit tė pronėsisė apo anės ligjore. 3 pikė
20. Zgjedhjet qė bėjnė subjektet e ndryshme ekonomike, mund tė grupohen nė tre
kategori kryesore. Cilat janė kėto kategori ? 3 pikė

Pėrgjigjet e sakta pėr lėndėn e ekonomi-filozofisė
Lėnda: Ekonomi - Filozofi
Varianti A
10 korrik 2008
• Pyetjet me alternativa/ Pėrgjigja e saktė
1C, 2C, 3A, 4D, 5B, 6B, 7A, 8B ,9C ,10B
• Pyetjet me kėrkesa me zgjidhje
(Nxėnėsi merr tri pikė kur jep tri pėrgjigje tė sakta. Edhe kur jep mė shumė se tri pėrgjigje tė sakta, nė rastet kur ka tė tilla, nxėnėsi merr vetėm tri pikė.
Pjesėt nė kllapa janė tė barazvlefshme me ato jashtė kllapave).
11. Nė mendimin filozofik ka dy drejtime qė analizojnė raportin e sė drejtės me shoqėrinė. Ato kritikohen nė formėn e pyetjeve respektive:
-Si do tė bėhet arbitrimi i interesave tė kundėrt?
-Si mund tė kuptohet roli i reformatorėve?
Pėr cilat drejtime bėhet fjalė? Shkruani emrin e njėrit prej autorėve. 3 pikė
- utilitarizmi 1 pikė
- Epikuri, Bentam, Milli (nxėnėsi merr vetėm njė pikė edhe kur shkruan mė shumė se njė emėr autori tė saktė) 1 pikė
- teza sociologjike 1 pikė
12. Nė analizėn e moralit filozofia mund tė dallojė tre nivele tė ndėrgjegjes. 3 pikė
Pėrcaktoni kėto tre nivele.
- fakti, (ndėrgjegjja pėr jetėn tonė) 1 pikė
-ndėrgjegjja dėshmitare e faktit (ndėrgjegjja psikologjike) 1 pikė
-ndėrgjegjja gjykatėse e faktit (ndėrgjegjja morale) 1 pikė
13. Nė pėrcaktimin e aksionit ka katėr momente kryesore. Listoni tre prej tyre: 3 pikė
a) tė bėn bashkėpronar nė firmė 1 pikė
b) merr pjesė nė fitimet e firmės 1 pikė
c) e ardhura e siguruar quhet dividend 1 pikė
d) ėshtė letėr me vlerė qė tregohet nominalisht nė aksionin e blerė 1 pikė
14. Tregoni cilat janė tri çėshtjet kryesore tė cilave u pėrpoq t'u jepte pėrgjigje 3 pikė
Frojdi me teorinė e tė pandėrgjegjshmes.
a) nga vijnė prirjet e pandėrgjegjshme 1 pikė
b) cilat forca i pengojnė tė shprehen 1 pikė
c) ku shkojnė kėto prirje pasi ndrydhen 1 pikė.
15. Tregoni cilėt janė parimet e lėvizjes pėr Aristotelin? 3 pikė
- dy tė kundėrtat (pika e nisjes dhe e mbėrritjes sė lėvizjes) 1 pikė
- subjekti qė ėshtė bazė e ndryshimit (subjekti mbetet i pandryshuar) 1 pikė
- substanca (subjekti) pėrbėhet nga materia dhe forma 1 pikė
(materia dhe forma janė nė raport si forca me veprimin)
16. Filozofia nė shekullin e XX u vu nė kėrkim tė rrugėve tė reja. 3 pikė
Tregoni rrugėt nė kėrkim tė tė cilave u vunė:
a) Sartri… 1 pikė
- ekzistenca (ose ankthi i ekzistencės; ose misteri i ekzistencės )
b) Martin Hajdegeri… 1 pikė
- qenia (ose studimi i qenies; ose raporti me qenien)
c) Bergsoni dhe Hyserli… 1 pikė
intuita ose inteligjenca
17. Grafiku i mėposhtėm na paraqet dy lakore kėrkese. Jepni tre arsye (faktorė),
qė shkaktojnė zhvendosjen e lakores nga pika a nė pikėn b:
a) rriten tė ardhurat e konsumatorėve 1 pikė
b) rritja e çmimit tė mallit zėvendėsues 1 pikė
c) ulja e çmimit tė mallit plotėsues 1 pikė
d) njė rritje e pritur e çmimit 1 pikė
e) malli ėshtė nė modė, pra njė shije e re rrit blerjen 1 pikė
f) rritet numri i popullsisė 1 pikė
18. Tregoni se cilėt nga produktet e mėposhtme pėrfshihen dhe cilėt 3 pikė
nuk pėrfshihen nė llogaritjen e GDP
Produktet Pėrfshihet Nuk pėrfshihet
Gruri i pėrdorur si lėndė e parė pėr prodhimin e bukės +
Mollėt qė iu shiten konsumatorėve +
Njė radio e pėrdorur +
19. Tregoni format e organizimit tė njė biznesi sipas kriterit tė pronėsisė apo anės ligjore
3 pikė
a) firmat individuale 1 pikė
b) firmat me ortakė (bashkėpronarė) 1 pikė
c) korporatat (shoqėritė anonime) 1 pikė
20. Zgjedhjet qė bėjnė subjektet e ndryshme ekonomike, mund tė grupohen nė 3 pikė
tre kategori kryesore. Cilat janė kėto kategori?
a) zgjedhje çfarė tė prodhohet 1 pikė
b) zgjedhje si tė prodhohet 1 pikė
c) pėr kė tė prodhohet 1 pikė


Pyetjet pėr lėndėn e fizikės

LËNDA: FIZIKË
VARIANTI A
Udhėzime pėr nxėnėsin
Testi nė total ka 20 pyetje.
Nė test ka kėrkesa me zgjedhje dhe me zhvillim.
Nė kėrkesat me zgjedhje rretho vetėm shkronjėn pėrbri pėrgjigjes sė saktė, ndėrsa pėr kėrkesat me zhvillim ėshtė dhėnė hapėsira e nevojshme pėr tė shkruar pėrgjigjen.
Koha pėr zhvillimin e kėrkesave tė testit ėshtė 2 orė.
Pikėt pėr secilėn kėrkesė janė dhėnė pėrbri saj.
1. Dy planetė A dhe B kanė tė njėjtin nxitim afėr sipėrfaqes sė tyre, por planeti B ka rrezen dy herė mė tė madhe se planeti A. Masa e planetit A ėshtė M.
Sa do tė jetė masa e planetit B?
1 pikė
A) M
B) 2M
C) 4M
D) 6M
2. Njė trup me masė 2kg hidhet vertikalisht lart dhe kthehet pėrsėri nė pozicionin fillestar.
Sa ėshtė puna e pėrgjithshme qė kryhet gjatė gjithė kohės sė lėvizjes sė trupit, nė qoftė se lartėsia maksimale e ngjitjes ėshtė 5m?
1 pikė
A) 150J
B) 100J
C) 50J
D) 0J
3. Njė trup me masė 100g, lihet i lirė tė bjerė nga lartėsia 40m pa shpejtėsi fillestare.
Impulsi i trupit kur ai ndodhet nė gjysmėn e lartėsisė do tė jetė: 1 pikė
A) 1.5 kg ·m/s
B) 1.8 kg ·m/s
C) 2. kg ·m/s
D) 4.5 kg ·m/s
4. Njė sasi gazi ideal zgjerohet nė temperaturė konstante.
Sa do tė jetė sasia e nxehtėsisė qė mer gazi, kur A=300J? 1 pikė
A) -300J
B) 600J
C) 300J
D) 0J
5. Nė kulmet e njė trekėndėshi barabrinjės me brinjė a, janė vendosur ngarkesat -q, -2q dhe 3q. Potenciali nė qėndrėn e trekėndėshit do tė jetė:
1 pikė
A) Zero
B) 3V
C) 6V
D) 9V
6. Dy rezistenca nga 4 Ù secila janė tė lidhura nė paralel. Mė pas ato lidhen nė seri me njė rezistencė tjetėr 3 Ù . Sa ėshtė rezistenca ekuivalente e kėtij sistemi rezistencash?
1 pikė
A) 3.5 Ù
B) 5 Ù
C) 7 Ù
D) 11 Ù.PROVIMI ME ZGJEDHJE
7. Dy thėrmija me ngarkesa e dhe 2e kanė masa tė njėjta. Ato hyjnė pingul me vijat e fushės magnetike homogjene me tė njėjtėn shpejtėsi. Raporti i rrezeve tė trajektoreve tė tyre ėshtė:
1 pikė
A) 1
B) 2
C) 0.5
D) 0.25
8. Njė lavjerės i thjeshtė matematik largohet me 10cm nga pozicioni i ekuilibrit dhe lihet i lirė. Frekuenca nė kėtė rast ėshtė 4Hz. Sa do tė jetė frekuenca e lavjersit nė qoftė se lavjersin e largojmė nga pozicioni i ekuilibrit 5cm? 1 pikė
A) 6 Hz
B) 4 Hz
C) 2 Hz
D) 1.2 Hz
9. Sa energji çlirohet nėse 2kg masė e njė lėnde shndrohet tėrėsisht nė energji? 1 pikė
A) 8
10 6 ·J
B) 6.10 16 MJ
C) 18 .10 10 J
D) 18 .10 10 MJ
10. Nė reaksionin bėrthamor, neutrone Kr Ba n U ++¨+92
36
141
56
1
0
235
92 , numri i neutroneve ėshtė: 1 pikė
A) 3
B) 2
C) 1
D) Zero
11. Trupi qė lėviz me shpejtėsi konstante gjatė 6s ka pėrshkruar zhvendosjen Ä x1=30m.
Mė pas ai lėviz me nxitim konstant, duke pėrshkruar zhvendosjen Ä x 2=100m edhe
pėr 10s tė tjera. Pėrcaktoni:
a) Shpejtėsinė e trupit pėr 6s e para tė lėvizjes. 1 pikė.
b) Nxitimin e trupit gjatė 10s tė tjera tė lėvizjes. 1 pikė
c) Bėni paraqitjen grafike tė varėsisė sė shpejtėsisė nga koha pėr tė dyja intervalet kohore tė lėvizjes. 2 pikė
12. Nė figurėn e dhėnė, forca konstante qė vepron mbi trupin me masė M=5kg, e detyron sistemin e trupave tė lėvizė me nxitim 2m/s 2 . Koefiçenti i fėrkimit ndėrmjet trupit me masė M dhe rrafshit horizontal ėshtė ì =0.2.
Fija ėshtė e pazgjatėshme. Masa e fijes dhe e rrotullės ėshtė e papėrfillshme, (g=10m/s 2 ).
Pėrcaktoni:
a) Vlerėn e forcės F, kur m=4kg. 2 pikė
b) Tensionin e fijes. 1 pikė.
13. Plumbi me masė 50g lėviz horizontalisht dhe godet njė copė druri me masė 2.95kg
duke mbetur nė tė. Njehsoni shprejtėsinė v tė plumbit, nėqoftėsė pas goditjes copa e drurit largohet nga pozicioni i ekuilibrit duke u ngritur me 5cm nė lidhje me nivelin fillestar.
(Rezistenca e ajrit ėshtė e papėrfillshme.) 2 pikė
14. Nė figurė tregohet grafiku i varėsisė sė vėllimit nga temperatura absolute pėr njė masė tė dhėnė gazi ideal.
a) Ndėrtoni grafikun e varėsisė sė trysnisė nga koha. 1 pikė
b) Llogarisni shtypjen pėr dy mole gaz nė gjėndjen 1 kur dihet se V1=2l dhe t1=27 o C. (R=8.31J/mol.K) 1 pikė.
c) Njehsoni shtypjen e kėsaj mase gazi nė gjėndjen 3 kur dihet se t2=327 o C. 1 pikė
15. Ngarkesa 2 ì c ėshtė vendosur nė qėndrėn e sistemit kordinativ xoy, ndėrsa ngarkesat q1=-2 ì c dhe q2=2 ì c janė vendosur pėrkatėsisht nė pikat me abshisė x1=30cm dhe x2=60cm. Cili do tė jetė drejtimi, kahu dhe vlera e forcės rezultante qė vepron mbi ngarkesėn e vendosur nė qėndėr tė sistemit kordinativ. (k=9.10 9 N.m 2 /C 2 ) 3 pikė
16. Nė figurėn e dhėnė forca elektromotore e çdo elementi ėshtė å =1.5volt dhe rezistenca e brėndshme e secilit element ėshtė r=0.75 Ù . Rezistenca e jashtme e qarkut ėshtė, R=4.5 Ù .
Pėrcaktoni:
a) Rrymėn qė kalon nė qark. 2 pikė.
b) Sasinė e nxehtėsisė qė çlirohet nė rezistencėn e jashtme tė qarkut gjatė njė minute. 1 pikė
17. Pėr qarkun R,L,C tė dhėnė nė figurė, pėrcaktoni:
a) Rrymėn qė kalon nė kėtė qark. 2 pikė
b) Sa do tė jerė vlera e rrymės nė kushtet e rezonancės? 2 pikė
18. Energjia kinetike e fotonit ėshtė 5eV. Sa do tė jetė frekuenca e pragut tė fotoefektit nė qoftė se energjia e fotonit ėshtė 4 herė mė e madhe se energjia kinetike e tij? (h=6.62.10 -34 J.s) 2 pikė.

19. Shufra pėrcjellėse CD me gjatėsi 20cm dhe rezistencė R, lėviz me shpejtėsi v= 5m/s duke rrėshqitur pa fėrkim ndėrmjet dy shinave paralele si nė figurė.
Fusha magnetike e njėtrajtėshme ėshtė pingul me planin e figurės dhe vlera e induksionit ėshtė B=2T.
Rezistenca e pjesėve tė tjera tė qarkut ėshtė papėrfillshme.
Fija ėshtė e pazgjatshme, masa e fijes dhe e rrotullės ėshtė e papėrfillshme. Masa e trupit tė varur nė fije ėshtė m=80g dhe g=10m/s 2 .
Pėrcaktoni:
a) Kahun dhe intesitetin e rrymės sė induktuar qė kalon nė shufrėn CD. 2 pikė
b) Rezistencėn e kėsaj shufre pėrcjellėse. 2 pikė
20. Thjera pėrmbledhėse jep njė shėmbėllim virtual, i cili ndodhet nė planin vatror tė thjerrės.
a) Pėrcaktoni largėsinė e objektit nga shėmbėllimi. 1 pikė
b) Paraqisni me figurė pozicionin e objektit dhe shėmbėllimin e tij nė lidhje me thjerėn. 1pikė

Pėrgjigjet e sakta pėr lėndėn e fizikės
Lėnda: Fizikė
Varianti A
10 korrik 2008
o Pyetjet me alternativa
Nr. i Pyetjes 1C, 2D , 3C  ,4C , 5A , 6B ,7B , 8B , 9D ,10A
o Pyetjet me kėrkesa me zgjidhje dhe arsyetim
11/a - Gjetja e shpejtėsisė pėr L.D.Nj. 1 pikė
11/b - Pėrcaktimi i nxitimit pėr L.D.Nj.Ndr. 1 pikė
11/c - Gjetja e vlerave tė shpejtėsisė pėr ndėrtimin e grafikut. 1 pikė
- Ndėrtimi i grafikut tė varėsisė sė shpejtėsisė nga koha. 1 pikė
12/a - Analiza e forcave pėr sistemin e trupave. 1 pikė
- Gjetja e vlerės sė forcės F. 1 pikė
12/b - Gjetja e tensionit tė fijes. 1 pikė
13 - Zbatimi i ligjit tė shndėrimit dhe ruajtjes sė energjisė mekanike. 1 pikė
- Zbatimi i ligjit tė ruajtjes sė impulsit dhe gjetja e shpejtėsisė sė plumbit. 1 pikė
14/a - Ndėrtimi i grafikut pėr masėn e gazit ideal nė sistemin (P-T). 1 pikė
14/b - Gjetja e trysnisė nė gjėndjen 1. 1 pikė
14/c - Gjetja e trysnisė nė gjėndjen 3. 1 pikė
15 - Njehsimi i forcės sė Kulonit pėr bashkėveprimin e ngarkesave. 1 pikė
- Ndėrtimi i vektorėve tė forcave. 1 pikė
- Gjetja e forcės rezultante. 1 pikė
16/a - Gjetja f.e.m dhe rb tė baterisė. 1 pikė
- Pėrcaktimi intesitetit tė rrymės. 1 pikė
16/b - Gjetja e sasisė sė nxehtėsisė qė çlirohet nė rezistencė. 1 pikė
17/a - Gjetja rezistencėn sė pėrgjithshme tė qarkut RLC. 1 pikė
- Gjetja e rrymės nė qarkun RLC. 1 pikė
17/b - Interpretimi i kushtit tė rezonancės. 1 pikė
- Gjetja e rrymės nė qarkun RLC nė kushtet e rezonancės. 1 pikė
18 - Interpretimi dhe zbatimi i ekuacionit tė Ajnshtajnit pėr fotoefektin. 1 pikė
- Gjetja e frekuencės sė pragut pėr fotoefektin. 1 pikė
19/a - Pėrcaktimi i kahut tė rrymės sė induktuar. 1 pikė
- Gjetja e vlerės sė kėsaj rryme. 1 pikė
19/b - Gjetja e f.e.m tė induktuar. 1 pikė
- Pėrcaktimi i rezistencės sė shufrės pėrcjellėse CD. 1 pikė
20/a - Gjetja e largėsisė sė objektit nga shėmbėllimi. 1 pikė
20/b - Paraqitja me figurė e pozicionit tė objektit dhe shėmbėllimit tė tij 1 pikė
nė lidhje me thjerėn.


Pyetjet pėr lėndėn e frėngjishtes

LËNDA: GJUHË FRËNGE
VARIANTI A
Udhėzime pėr nxėnėsin
Testi nė total ka 20 pyetje.
Nė test ka kėrkesa me zgjedhje dhe me zhvillim.
Nė kėrkesat me zgjedhje rretho vetėm shkronjėn pėrbri pėrgjigjes sė saktė, ndėrsa pėr kėrkesat me zhvillim ėshtė dhėnė hapėsira e nevojshme pėr tė shkruar pėrgjigjen.
Koha pėr zhvillimin e kėrkesave tė testit ėshtė 2 orė.
Pikėt pėr secilėn kėrkesė janė dhėnė pėrbri saj.
1 ère Séction
Commpréhension écrite
Des mesures sévères contre les pirates
La justice s'attaque à la copie illégale de musique et d'images sur le Web.
Et le gouvernement prépare une série de mesures sévères. Les jeunes qui envisagent d'acheter un graveur devraient peut-être réfléchir à deux fois: les éditeurs de disques ont décidé de déclarer la guerre aux centaines de milliers d'internautes qui téléchargent gratuitement de la musique sur le réseau.Le tribunal de Versailles vient de condamner deux étudiants à des amendes de 19 000 et 13 000 euros et deux mois de prison avec sursis pour avoir réalisé des
copies de 72 CD de musique, de 392 films sur DVD et 111 jeux video à partir d'Internet.
"Il n'y aucune différence entre voler un disque dans un magasin et télécharger de la musique sur Internet", estime la Société civile des producteurs de phonogrammes en France . Cette réaction suit celle lancée en septembre aux Etats-Unis par la puissante Association des maisons de disques américaines, qui a déposé 261 plaintes contre des internautes, désormais menacés d'amendes énormes par la justice (jusqu'à 150 000 dollars par titre téléchargé et répandu illégalement). En France aussi, les maisons de l'édition musicale sont plus que jamais d'accord pour mettre fin à l'activité des sites de partage de données appelés "Peer to Peer" (P2P) - d'égal à l'égal, qui permettent d'échanger de la musique, des films et des logiciels sur le réseau, et qui seraient responsables, selon eux, de graves problèmes éprouvés sur le marché: les ventes de disques ont reculé de 13 % en France durant les douze derniers mois.
Le P2P représente aujourd'hui près de la moitié du trafic Internet, où 130 millions de titres illéguax circulent chaque jour grâce à des programmes comme Kazaa, Donkey, Gnutella ou Morpheus, qu'il suffit de graver sur CD une fois téléchargés sur l'ordinatuer. L'an dernier environ 200 millions de disques vierges ont été vendus contre seulement 165 millions d'albums enrégistrés.
Les producteurs ont cru trouver la solution en verrouillant leurs disques avec des systèmes anticopie mais ceux-ci semblent bien inefficaces: quelque part il y a toujours un "hacker" qui parvient à débloquer ces disques. Les pirates ont pourtant bien des raisons de s'inquiéter car le gouvernemnt prépare une loi sur "l'économie numérique." Elle prévoit non seulement une punition plus sévère pour le téléchargement illégal, mais également une peine de deux ans de prison et une amende de 150 000 euros pour ceux qui essaient de débloquer les systèmes anticopie. Cette décision pourrait menacer le développement d'Internet et pose le problème d'équilibre entre liberté du commerce, protection de la vie privée et respect du droit des consommateurs.
L'Express - 2004.
Instructions: Lisez l'article ci-dessous; répondez aux questions sur cet article ou entourez la bonne alternative pour les questions posées.
1. Cet article a pour but de: 1 point
A) proposer aux internautes de noveaux produits lancés par les maisons de disques.
B) prévenir les internautes des peines qu'ils vont subir, lorsqu'ils téléchargent gratuitement de la musique.
C) informer les internautes sur les actions entreprises par le tribunal.
D) mettre fin à la copie illégale de musique et d'images sur le web.
2. Comment réagit le gouvernement français face à la copie illégale? 2 points
3. A part le gouvernement, qui a déclaré la guerre au téléchargement gratuit en France?
(citez au moins deux options) 2 points
4. Reécrivez la phrase suivante en remplaçant le verbe souligné par son synonyme:
"Les ventes de disques ont reculé de 13% en France durant les douze derniers mois." 2 points
5. Entourez l'alternative convenable , synonyme de l'adjectif "vierges" dans le groupe de mots "disques vierges". 1 point
A) propres
B) convenables
C) originaux
D) bons
6. Comment appelle-t-on les sites de téléchargement gratuit de musique, de film et du logiciel? ( Donnez au moins deux options.) 2 points.
7. Quelle est la raison pour laquelle les deux étudiants ont été condamnés par le tribunal de Versailles? 2 points
8. Est-ce que les producteurs de disques ont crée des systèmes anticopie? Si oui, ont-ils été efficaces? 2 points
9. Quelle est la conclusion de cet article? 2 points
2 ème Séction
Grammaire et Vocabulaire
1 ère partie
Instructions: De la question 10 jusqu'à 17 vous devez entourer la bonne alternative.
10. C'est une journaliste extraordinaire …………… a tous les courages. 1 point
A) que
B) qui
C) dont
D) où
11. Quel salaire touchez-vous…… mois? 1 point
A) par
B) contre
C) de
D) à.PROVIMI ME ZGJEDHJE
12. Alain déteste ........................ grand-mère maternelle. 1 point
A) ses
B) son
C) lui
D) sa
13.L'ordinateur ne…plus, il est en panne! 1 point
A) travaille
B) marche
C) court
D) va
14. J'aime ………. quand il fait beau. 1 point
A) la mère
B) le maire
C) la mer
D) la mairie
15. Après un repas dans le restaurant il faut payer: 1 point
A) l'addition
B) la note
C) le billet
D) le prix
16. "Véronique, ce ……………… désire voir quelque chose dans les imperméables pour
femmes, de haute qualité".
1 point
A) homme
B) monsieur
C) personne
D) type
17. "Hier, il a neigé .............................. cinq heures, toutes les routes étaient bloquées.
- Je sais bien ,j'étais dans ma voiture!"
1 point
A) il y a
B) pendant
C) depuis
D) en.
2 ème partie
Instructions: Dans les questions 18-19 chaque phrase a une faute; trouvez et soulignez-la, et ensuite faites des phrases correctes.
18.
a) Demain je partira courir au bord de la mer. 1 point
b) Si j'avais plus de chance, je n'aurais pas perdu cette partie de cartes. 1 point
c) Il est nécessaire que vous venez plus tôt. 1 point
d) On regardait la télévision quand quelqu'un sonne à la porte. 1 point
e) Les organisateurs sélectionnent les joueurs. (actif) 1 point
Les joueurs seront sélectionnés par les organisateurs. (passif)
19.
a) Je ne connais rien qui s'appelle comme toi. 1 point
b) Tu vas souvent à l'étranger? 1 point
Oui, j'en vais souvent.
c) Sophie plaît à tout le monde grâce à elle est douce. 1 point
d) Cette courses passionnent les jeunes. 1 point
e) Quelles villes avez-vous visité en Slovaquie? 1 point.
3 ème Séction
Production écrite
20. 6 points
Instructions: En ce qui concerne la production écrite vous serez appréciés sur:
1. le contenu(si l' idée principale est traitée en details concrets)
2. l'organisation des paragraphes (thème traité d'une manière logique)
3. le vocabulaire (précis, idiomatique)
4. la grammaire
5. la ponctuation
6. l'orthographe des mots
Pour chaque aspect vous aurez un point.
Choisissez l'un des sujets ci-dessous et traitez-le (au moins 120-150 mots)
A. Écrivez sur une expérience de vie qui a bien influé sur votre personnalité.
B. A votre avis, est-ce une bonne ou une mauvaise idée d'apprendre deux langues
étrangères en même temps, et cela dès l'école primaire? Justifiez votre opinion.
C. Vous avez décidé d'étudier à l'étranger. Vous écrivez à votre ami(e) pour lui
expliquer pourquoi vous avez fait ce choix.

Pėrgjigjet e sakta pėr lėndėn e frėngjishtes
Lėnda: Gjuhė Frėnge
Varianti A
10 korrik 2008
o Pyetjet me alternativa
Nr. i Pyetjes 1B ,5C ,10B, 11A, 12D, 13B, 14 C, 15A ,16 B, 17B
o Pyetjet me kėrkesa me zgjidhje
2. Comment réagit le gouvernement français face à la copie illégale? 2 points
- Nxėnėsi do tė marrė 2 pikė kur ai tė japė njė pėrgjigje qė pėrputhet plotėsisht me kėrkesėn e bėrė. Edhe sikur ai tė japė njė pėrgjigje me fjalė ndryshe nga ato tė skemės sė qortimit, por shpreh tė njejtėn ide, pėrsėri ai do tė vlerėsohet me 2 pikė.
. Le gouvernement français est en train de préparer une loi qui prévoit des sanctions sévères contre les pirates de musique et de films.
- Nxėnėsi do tė marrė 1 pikė kur ai tė japė njė pėrgjigje qė jep diçka nė lidhje me pyetjen por nuk argumenton plotėsisht.
. Le gouvernement a pris des mesures sévères contre la copie illégale.
- Nxėnėsi do tė marrė 0 pikė kur ai tė mos japė asnjė pėrgjigje, ose kur tė japė njė pėrgjigje qė s'ka lidhje fare me pyetjen e bėrė.
. Le gouvernement français est indifférent devant le phénomène de la copie illég

 

Publikoje në:

Disktutime, lajme dhe informacione nga jeta e perditshme

Informacione mbi artikullin

Panorama

Publikuar nga: Panorama

Tė tjera lajme interesante

Regjistrim

Ju mund tė regjistroheni pėr RSS ose pėr tė marrė e-mail me lajmet mė tė fundit.

Regjistrohuni per RSS feed


Ky opsion do tė rivendose dhe njėherė rregullat a paracaktuara tė shfaqjes sė lajmeve nė faqe.

Ri-vendos